Advertisement Section
Header AD Image
Read Time:2 Minute, 33 Second

Γ. Γεωργαντάς: Το ΥπΑΑΤ προωθεί έργα που δίνουν πνοή στις αγροτικές καλλιέργειες, αυξάνουν την παραγωγή, προστατεύουν το περιβάλλον και επιλύουν το αρδευτικό πρόβλημα της Ξάνθης

Αρδευτικά έργα που δίνουν λύση στο τεράστιο αρδευτικό πρόβλημα της Ξάνθης, προϋπολογισμού κατασκευής 170.000.000,00 € χωρίς Φ.Π.Α. προωθεί το ΥΠΑΑΤ.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε σήμερα, 22 Ιουνίου 2022, ΟΜΟΦΩΝΑ από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, μετά από εισήγηση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάση, το μεγαλύτερο έργο του Προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Μεταφορά και Διανομή Νερού από τον Ποταμό Νέστο στην Πεδιάδα της Ξάνθης για Αρδευτικούς Σκοπούς με ΣΔΙΤ»

Έργα μεταφοράς νερού από Ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης:

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο (υδροληψία από το Νέστο πριν το υφιστάμενο φράγμα Τοξοτών) στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης, σε πέντε (5) περιοχές συνολικής έκτασης 250 χιλ. στρεμμάτων με σκοπό την άρδευση.

Η περιοχή του έργου οριοθετείται δυτικά από τον ποταμό Νέστο, ανατολικά από τη λίμνη Βιστωνίδα, νότια από την ακτογραμμή του Θρακικού πελάγους και τις παράκτιας αμμοθίνες, και βόρεια, κατά γενική έννοια, από τους πρόποδες της βόρειας ορεινής περιοχής.

Κύρια έργα στην ανατολική πεδιάδα  Ξάνθης ( Έργα κεφαλής)

Υδροληψία  – σύστημα εξάμμωσης, κεντρικό αντλιοστάσιο κεφαλής, αγωγός 2Φ2000, μήκους 270 m που ανυψώνει το νερό στην αναρρυθμιστική δεξαμενή Δ0 χωρητικότητας 7.500 m3,  διώρυγα μεταφοράς A0 από οπλισμένο σκυρόδεμα τραπεζοειδούς, μεταβλητής διατομής, μήκους 10,5 km, (που αποτελεί τον κορμό του συστήματος μεταφοράς της ανατολικής πεδιάδας  που τροφοδοτεί  τοπικά αρδευτικά δίκτυα  και τον κύριο κλάδο Α4, ενώ στο τέλος του  διοχετεύει το νερό στους λοιπούς δύο κύριους κλάδους της περιοχής Α2 και Α3),  αντλιοστάσιο A0,6, υπό πίεση αγωγός Φ1400, μήκους 670 m περίπου, που ανυψώνει το νερό στην αναρυθμιστική δεξαμενή Δ.06 της Κυψέλης χωρητικότητας 2.600  m3,  αντλιοστασίων και έργων Η/Μ.

Δίκτυο άρδευσης για τα 56.220 στρέμματα με συνολικό μήκος δικτύου διανομής ίσο με 282 χλμ , ήτοι, κύριο δίκτυο 86.240 μ. και δευτερεύον δίκτυο 196.250 μ.

Οι αρδευόμενες είναι:

  • Μυρωδάτο,
  • Άβδηρα,
  • Βελώνη,
  • Μάνδρα,
  • Πεζούλα

Ωφελούμενοι αγρότες 24.000 με το σύνολο του έργου και άνω των 5.000 σήμερα.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ -ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ

Για το υπόψη έργο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, που όμοιό του έχει να δει η περιοχή της Θράκης εδώ και δεκαετίες. Η διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελεί τεράστια πρόκληση για τη χώρα μας. Από τα νερά του Νέστου που φθάνουν στη χώρα μας σχεδόν το 50% καταλήγει στη θάλασσα. Με το συγκεκριμένο έργο θα έχουν άμεσο όφελος οι αγρότες μας, καθώς θα μειωθεί το κόστος παραγωγής τους, αλλά ταυτόχρονα θα παράγουν περισσότερα και καλύτερης ποιότητας προϊόντα. Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με το αρδευτικό του Νέστου θα έχει θετικά αποτελέσματα και για την οικονομίας μας, αλλά και για το περιβάλλον, καθώς θα σταματήσει η άρδευση από υπόγεια ύδατα και η δημιουργία προβλημάτων στον υδροφόρο ορίζοντα».

ΠΗΓΗ: xronometro.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για τη ζωή και το έργο του Πόντιου εθνομάρτυρα Καπετανίδη, μίλησε στη Θεσσαλονίκη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης Previous post Για τη ζωή και το έργο του Πόντιου εθνομάρτυρα Καπετανίδη, μίλησε στη Θεσσαλονίκη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης
Εγγραφές στο Δ.ΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης ειδικότητας "Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας" Next post Εγγραφές στο Δ.ΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης ειδικότητας “Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας”