Advertisement Section
Header AD Image
Read Time:2 Minute, 24 Second

Πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού 2021. Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και αυτό που λένε, είναι αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι μετά από μια δύσκολη δεκαετία. Η εικόνα είναι μια Ελλάδα που συρρικνώνεται και γερνάει με μείωση πληθυσμού κατά 3,5%.

Όχι όμως όλη η Ελλάδα. Υπάρχουν λίγοι Δήμοι που πάνε κόντρα στο γενικό κλίμα του μαρασμού, ένας από αυτούς είναι και Δήμος Σάμης με αύξηση πληθυσμού 5,9%!  Η στατιστική αυτή κατατάσσει τον Δήμο μας ως τον πιο δημογραφικά δυναμικό Δήμο σε όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και από τους πρώτους σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα με λίγη έρευνα στα κρατικά αρχεία μπορεί κάποιος να δει ότι αυτή η τάση αύξησης του πληθυσμού είναι σχετικά σταθερή για τον Δήμο μας, καθώς η συνολική αύξηση του πληθυσμού από το 1991 μέχρι το 2021 είναι σχεδόν 12%.

Η πολιτεία οφείλει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με Δήμους οι οποίοι έχουν ανοδικά δημογραφικά στοιχεία. Το αίτημα αυτό πρέπει να το αναδεικνύουμε σε κάθε επαφή με εκπροσώπους του Κράτους και της Περιφέρειας.

Εμείς στους Ανοιχτούς Ορίζοντες πιστεύουμε ότι ο πλούτος κάθε τόπου είναι πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι του, για αυτό και η αύξηση του πληθυσμού είναι ο πιο ουσιαστικός δείκτης ανάπτυξης.

Η Σάμη πέτυχε αυτή την ανάπτυξη παρ’ όλες τις αντιξοότητες: δέκα (10) χρόνια εγκατάλειψης από τον ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς, απουσία επενδύσεων στις υποδομές, αποψίλωση υπηρεσιών (κλείσιμο Εμπορικής Τράπεζας, ΟΤΕ, ΙΚΑ κλπ), πολύχρονη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Πάτρα. Είναι σίγουρο ότι αν η συγκυρία είχε υπάρξει λιγότερο εχθρική τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Η επόμενη δεκαετία μπορεί να είναι πολύ καλύτερη αλλά για αυτό θα πρέπει να μπουν συγκεκριμένοι στόχοι:

  • Περισσότερες και διαφορετικές ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους του τόπου μας ώστε να νιώθουν ότι μπορούν να μείνουν και να δημιουργήσουν.
  • Κοινωνικές πολιτικές ουσιαστικής στήριξης των νέων ζευγαριών που επιλέγουν να κάνουν παιδιά.
  • Αναβάθμιση των σχολείων
  • Διεκδίκηση περισσότερων πόρων από την κεντρική κυβέρνηση για το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας.
  • Σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τις επιχειρήσεις εστίασης
  • Χρονική επέκταση της τουριστικής σεζόν – διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος
  • Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των χωριών και των πόλεων μας

Αναπτυξιακά έργα & έργα υποδομής:

  • Ολοκλήρωση ύδρευσης στην Έρισσο
  • Βελτίωση Οδικών Υποδομών
  • Ολοκλήρωση Αντιπλημμυρικής Θωράκισης Πυλάρου
  • Εκσυγχρονισμός Λιμένων
  • Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Σάμης

Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι στόχοι αυτοί χρειάζεται συναντίληψη όλων των δημιουργικών δυνάμεων της περιοχής και διεκδίκηση κονδυλίων και πολιτικών από τη εκάστοτε Κεντρική Κυβέρνηση.

Ως Δήμος έχουμε ήδη πετύχει κάποιους και δρομολογήσει άλλους σημαντικούς στόχους που θα αλλάξουν την εικόνα και την δυναμική του τόπου.

Το πιο σημαντικό κεκτημένο μας όμως είναι το κλίμα συνεννόησης, το οποίο το πιστώνεται η σημερινή Δημοτική Αρχή, και αυτό αποτελεί τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Η μεγάλη μας ελπίδα είναι ότι το αυτό ακριβώς το κλίμα συνεννόησης θα βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά. Η περιοχή μας άλλωστε διαθέτει πληθώρα αξιόλογων ανθρώπων.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΠΑΘΗΣ

ΠΗΓΗ: kefaloniapress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αγρόκτημα καλλιέργειας βοτάνων δημιούργησε στη Λέρο ο κοινωνικός συνεταιρισμός του τομέα ψυχικής υγείας Δωδεκανήσου Previous post Αγρόκτημα καλλιέργειας βοτάνων δημιούργησε στη Λέρο ο κοινωνικός συνεταιρισμός του τομέα ψυχικής υγείας Δωδεκανήσου
Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Πανεπιστημίου Πειραιά Next post Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Πανεπιστημίου Πειραιά