Advertisement Section
Header AD Image
Read Time:2 Minute, 40 Second

Ένα αγρόκτημα στο οποίο καλλιεργούνται βότανα και αναπτύσσεται η μελισσοκομία κατάφεραν να δημιουργήσουν τα μέλη του κοινωνικού συνεταιρισμού(ΚΟΙΣΠΕ) του τομέα ψυχικής υγείας Δωδεκανήσου

Η «καζέρμα των βοτάνων» είναι ένα επισκέψιμο αγρόκτημα που δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό ΠΕ του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο Κουλούκι της Λέρου και σε απόσταση μόλις 600 μέτρα από το Λιμάνι Λακκίου.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εργοθεραπευτής και πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Ανδρέας Γεωργίου:

1H λειτουργία του αγροκτήματος συνδέεται με την καλλιέργεια αρωματικών φαρμακευτικών φυτών καθώς και με την ανάπτυξη ενός πρότυπου κέντρου προστασίας και αναπαραγωγής των μελισσών και δημιουργήθηκε την περίοδο των περιορισμών που υπήρξαν τα δύο τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του κορωνοιού.

2 Η περιήγηση στην «Καζέρμα των βοτάνων» προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία πλούσια σε χρώματα, αρώματα, καθαρό αέρα χαλάρωσης και αναζωογόνησης.

3 Τα δεκάδες αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά (αυτοφυή και καλλιεργήσιμα), με τα δέντρα και τους θάμνους συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που στην καρδιά του κρύβει ένα ιστορικό μνημείο.

4 Εντός του κτήματος δεσπόζει μια ιταλική καζέρμα, η οποία διασώθηκε από την περίοδο της ιταλικής κατοχής και έχει αποκατασταθεί με σεβασμό στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική του τόπου.

5 Το κτίριο λειτουργεί ως πολύ-χώρος δημιουργικών δραστηριοτήτων και στεγάζει ένα μικρό εκθετήριο – μουσείο μελισσοκομίας και βοτάνων της Λέρου.

6 Μέσα από τις διαδρομές περιπάτου που έχουν δημιουργηθεί οι επισκέπτες ονα τ’ αγγίξουν, να τα μυρίσουν, να τα συλλέξουν ή και να τα καλλιεργήσουν, ανάλογα με την εποχή της επίσκεψης. 

7 Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες, τον τρόπο καλλιέργειας, ξήρανσης και χρήσης των βοτάνων. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον μαγευτικό κόσμο των μελισσών και να μάθουν τα μυστικά του μελιού.

8 Η επίσκεψη στο αγρόκτημα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διάφορες βιωματικές δραστηριότητες που σχεδιάζονται ανάλογα με την ηλικία και τη διάθεση των συμμετεχόντων.

9 Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γευτούν αφεψήματα και σνακ φτιαγμένα από τα παραγόμενα βότανα και το μέλι ΑΡΤΕΜΙΣ και παράλληλα από την αυλή της Caserma να θαυμάσουν το φυσικό περιβάλλον και την καταπληκτική θέα του Porto Lago («λιμάνι λίμνη»).

Ο ΚοιΣΠΕ, είναι Μονάδα Ψυχικής Υγείας και αποσκοπεί στην επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.  Επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ανδρέας Γεωργίου  Είναι το επιστέγασμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που συντελέστηκε αρχικά στη Λέρο και επεκτάθηκε στα ψυχιατρεία όλης της Ελλάδας. 

Από τη μαύρη εργασία των ασθενών και τις μετέπειτα άτυπες θεραπευτικές μονάδες φτάσαμε το 2002 να ιδρυθεί στη Λέρο ο πρώτος Κοινωνικός Συνεταιρισμός στην Ελλάδα. Στο πέρασμα των 17 χρόνων λειτουργίας του ο ΚοιΣΠΕ έχει αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες όπως ζαχαροπλαστείο, αγροτικές καλλιέργειες, κυλικείο, γραφείο εναλλακτικού τουρισμού, μελισσοκομία και τυποποίηση μελιού με το μέλι ΑΡΤΕΜΙΣ. 

Στις εν λόγω δραστηριότητες έχουν απασχοληθεί περισσότερα από 150 άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Στα πλαίσια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας η «Καζέρμα των βοτάνων» που αποτελεί την πιο πρόσφατη δραστηριότητα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού, δημιουργήθηκε πρωταρχικά για να καλύψει τις ανάγκες για εργασία των κοινωνικά αποκλεισμένων ασθενών αλλά και για να αναδείξει τον τοπικό ανεκμετάλλευτο θησαυρό της χλωρίδας του νησιού, φέρνοντας σε επαφή τους επισκέπτες με τον τρόπο καλλιέργειας, συγκομιδής και ξήρανσης των θεραπευτικών βοτάνων. 

ΠΗΓΗ: rodiaki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χανιά: Σε λειτουργία το νέο iPark Chania! Previous post Χανιά: Σε λειτουργία το νέο iPark Chania!
Δήμος Σάμης: Ο πιο δημογραφικά δυναμικός Δήμος στο Ιόνιο Next post Δήμος Σάμης: Ο πιο δημογραφικά δυναμικός Δήμος στο Ιόνιο