Εντός του 2023 θα ξεκινήσει η λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης

Εντός του 2023 θα ξεκινήσει η λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης

Όλα είναι έτοιμα προκειμένου να δοθεί το τελικό «πράσινο φως» και μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες να ξεκινήσει η κατασκευή του FSRU Αλεξανδρούπολης με στόχο να λειτουργήσει εντός του 2023.

Αυτό, άλλωστε, σηματοδοτεί και το γεγονός ότι η ΡΑΕ έθεσε  σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, την εισήγηση της Gastrade, ως Διαχειριστή του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης, σχετικά με τον Κώδικα Διαχείρισης του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα από τα τελευταία βήματα σε μια μακρά πορεία που άρχισε πριν πολλά χρόνια, ως προσωπικό στοίχημα του Δημήτρη Κοπελούζου, του ανθρώπου που οραματίστηκε ότι εκεί, στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, μπορεί να στηθεί μια νέα πύλη ενεργειακού εφοδιασμού, που θα αναβαθμίσει τη θέση της χώρας στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης.

Ο ίδιος και ο Όμιλός του, μέσω της Gastrade, έδωσαν πολλές μάχες μέχρι να ξεπεραστούν τα εμπόδια και το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης, συγκεντρώνοντας αφενός την «ψήφο εμπιστοσύνης» της Ε.Ε., αλλά και το ενδιαφέρον της διεθνούς ενεργειακής αγοράς.

Έτσι, ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη συμπεριελήφθη εδώ και χρόνια στους καταλόγους των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest), λόγω της στρατηγικής σημασίας του, καθώς συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και τον ανταγωνισμό στην περιοχή και υποστηρίζει τη δημιουργία περιφερειακού κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου (Gas Hub).

Επιπρόσθετα, με την ολοκλήρωση του έργου θα μπορεί να μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών από την Τουρκία, από το έδαφος της οποίας διέρχονται οι βασικοί αγωγοί που τροφοδοτούν μέχρι σήμερα την ΝΑ Ευρώπη.

Η «ψήφος εμπιστοσύνης» της Ε.Ε. έλαβε πρακτικό περιεχόμενο τον περασμένο Ιούνιο με την έγκριση της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του project από το Ελληνικό Δημόσιο με 166,7 εκατ. ευρώ, κάτι που αποτελεί καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση και ολοκλήρωσή του.

Η χρηματοδότηση του FSRU Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιηθεί με χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία-ΕΠΑνΕΚ».

source: e-evros.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *