Οι εξελίξεις σχετικά με το άνοιγμα της Αγοράς Μοδιάνο, την ανάπλαση της ΔΕΘ και το ΕΚΕΤΑ
Το καλοκαίρι του 2022 θα είναι έτοιμη προς λειτουργία και ανοιχτή η αναγεννημένη Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, στην οποία υπολογίζεται πως θα λειτουργούν περί τα 80 καταστήματα, μεταξύ των οποίων πολύ λίγα εστιατόρια σε ποσοστό κάτω του 8%, όπως είπε ο διευθυντής Ανάπτυξης του ομίλου Φάις, Τηλέμαχος Στυλιανός.
Η στεγασμένη αγορά, που αντλεί έμπνευση από τον συνδυασμό των ισπανικών «Μercadο San Miguel» (finger food και ελαφριά πιάτα με προϊόντα που θα πωλούνται εντός της) και «La Bogueria» (ακατέργαστα τρόφιμα), έχει ως στόχο να ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις και την ανάγκη των καταναλωτών για εμπειρίες, στο πλαίσιο της λεγόμενης «experience economy».
«Το έργο αποτελεί μεγάλη πρόκληση, γιατί όταν επαναφέρεις ένα μνημείο (σ.σ. η αγορά δημιουργήθηκε το 1922 και στα χρόνια της ακμής της ήταν η καλύτερη αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης) έχεις ανταγωνιστή και το παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Στυλιανός και ανακοίνωσε ότι η αγορά θα έχει πιστοποίηση από τη Lloyds για την ασφάλεια των τροφίμων.
«Ως όμιλος πιστεύουμε στη Θεσσαλονίκη όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή» κατέληξε.
Τα χρονοδιαγράμματα και οι εξελίξεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ
Την εκτίμηση ότι τον προσεχή Ιούνιο η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE θα έχει στα «χέρια» της την προμελέτη για την ανάπλαση του εκθεσιακού της κέντρου στη Θεσσαλονίκη, με προοπτική οι εργασίες να αρχίσουν προς το τέλος του 2023 και να ολοκληρωθούν το 2026, χωρίς να σταματήσει η λειτουργία των εκθέσεων στο μεσοδιάστημα, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δρ Κυριάκος Ποζρικίδης, μιλώντας από το βήμα του 5ου συνεδρίου Prodexpo North 2022.
Ο δρ Ποζρικίδης γνωστοποίησε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός του έργου, που προ πανδημίας είχε προσδιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ, αναθεωρείται στα 240-250 εκατ. ευρώ, στην εποχή μετά- Covid, με το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Όπως είπε, οι τρέχουσες εγκαταστάσεις του εθνικού εκθεσιακού φορέα στον ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης αριθμούν 17 περίπτερα, δύο εκ των οποίων χτίστηκαν στην εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ και 37 κτίσματα. Χαρακτήρισε αυτές τις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις σαν ένα μικρό τραύμα στο κέντρο της πόλης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το «ConFExPark» (όπως είναι το όνομα του νέου εκθεσιακού κέντρου) «θα αλλάξει τη Θεσσαλονίκη για τα επόμενα 50 χρόνια». Επικαλούμενος δε, ξένους αρχιτέκτονες, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν συντελείται στην Ευρώπη άλλο έργο αντίστοιχης σημασίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE υπενθύμισε ακόμα ότι στο πλαίσιο της πρότασης, που επελέγη κατά τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση, τα 17 περίπτερα του σημερινού εκθεσιακού κέντρου θα αντικατασταθούν με μονοψήφιο αριθμό (με διατήρηση του Παλέ Ντε Σπορ, του Πύργου του ΟΤΕ, του κτηρίου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Πύλης του Τόξου στην πλευρά της ΧΑΝΘ).
Παράλληλα, πέραν των πολύ εκτεταμένων χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων («είχαμε δεσμευτεί στην εταιρεία ότι το 50% θα είναι ελεύθερος προς χρήση χώρος και θα το κάνουμε πράξη»), θα δημιουργηθεί υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο χωροθετημένο στην περιοχή προς τη Λεωφόρο Στρατού και την 3ης Σεπτεμβρίου και ξενοδοχείο εμβληματικής μορφής, περίπου 150 δωματίων, προς την οδό Αγγελάκη.
Ο δρ Ποζρικίδης πρόσθεσε ότι με την ανάπλαση δημιουργείται ένας μεγάλος χώρος ανοιχτός στους πολίτες και διαπερατός από την Αγγελάκη μέχρι τη Λεωφόρο Στρατού, ενώ διευκρίνισε ότι η σύνδεση των περιπτέρων μεταξύ τους θα γίνεται με αερογέφυρες.
Τα περίπτερα θα έχουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και οι ενεργειακές ανάγκες του νέου εκθεσιακού κέντρου θα είναι μειωμένες κατά 70% σε σχέση με εκείνες του σημερινού.
ΕΚΕΤΑ: Τον Απρίλιο η οριστική ένταξη των έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης
Με γοργό ρυθμό «τρέχουν» πλέον και οι εξελίξεις ως προς το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων και αναβάθμισης ήδη υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σε Θεσσαλονίκη (μεταξύ άλλων σε Τεχνόπολη και Thess INTEC), Λάκκωμα Χαλκιδικής, Λάρισα και Πτολεμαΐδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο ο πρόεδρός του, δρ Δημήτριος Τζοβάρας.
Τα έργα αφορούν κυρίως εργαστήρια των πέντε ερευνητικών του ινστιτούτων, ενώ ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 34 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). «Σήμερα προετοιμάζουμε τα τεχνικά δελτία των έργων για την οριστική ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο, ενώ έχουμε το “ΟΚ” και από την ΕΤΕπ» είπε ο δρ Τζοβάρας γνωστοποιώντας ότι προχωρούν και οι προμελέτες.
ΠΗΓΗ: typosthes.gr
+ There are no comments
Add yours