Η Μητέρα Φύση, κακοποιημένη από μας τους ανθρώπους τα τελευταία εκατό – διακόσια χρόνια όσο δεν κακοποιήθηκε τα δισεκατομμύρια χρόνια από τότε που η γη απέκτησε υπόσταση. Η Μητέρα Φύση απλόχερα προσφέρει τα αγαθά της κι ας τη γεμίζουμε σκουπίδια, ας την καίμε, ας δηλητηριάζουμε τα γάργαρα νερά της, ας αφανίζουμε πληθυσμούς ζωικούς και φυτικούς για να ικανοποιήσουμε τα εγωϊστικά «θέλω» μας, έτσι για ένα καπρίτσιο.
Θα μου πείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά;;;
Γιατί με πόνεσαν πολύ, όπως και σας, οι νέες πληγές που τη γεμίσαμε τη Μητέρα Φύση φέτος το καλοκαίρι.
Γιατί για μένα μια από τις μεγαλύτερες χαρές είναι να απολαμβάνω με τα μάτια μου τη πολυχρωμία των βοτάνων, να με κατακλύζουν τα αρώματα τους και να ακούω το βόμβο των μελισσών που τρυγούν το νέκταρ καθώς περπατώ στις παρυφές κάποιου δάσους ή κάποιου βουνού της ελληνικής υπαίθρου. Εξάλλου με τα βότανα ασχολήθηκα στο πρώτο Περιβαλλοντικό πρόγραμμα που πραγματοποιήσαμε οι μαθητές μου κι εγώ καμιά εικοσαριά χρόνια πριν. Θυμάμαι ακόμα τον τίτλο : «Ενδημικά Φυτά της Αττικής– Βότανα και Θεραπευτικές τους Ιδιότητες».
Ο άνθρωπος κατέφυγε στα βότανα παρακινούμενος από τα ζώα, τα οποία, από ένστικτο και µόνο, επιλέγουν τα κατάλληλα όταν είναι άρρωστα.
Οι ρίζες βέβαια της Βοτανολογίας χάνονται πολύ πίσω στον χρόνο και το χώρο, τότε που παρουσιάστηκε η πρώτη ανθοφορία των φυτών, περίπου 135 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι χρησιμοποίησαν τα βότανα και κατέγραψαν τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες που η σύγχρονη φαρμακολογία χρησιμοποιεί ακόμα. Θεόφραστος, Γαληνός, Ιπποκράτης, Διοσκουρίδης άφησαν τόμους επίμονης έρευνας που οι σύγχρονοι επιστήμονες θεωρούν «ευαγγέλια».
Ο Διοσκουρίδης, αναλύοντας συστηματικά τα φυτικά (794), τα ζωικά (104) και τα ορυκτά (105) προϊόντα, φθάνει σε ένα σύνολο 1.003 διαφορετικών ουσιών, οι οποίες αναμιγνυόμενες μεταξύ τους δημιουργούν ένα τεράστιο συνταγολόγιο.
Άφθονη φυσική άσκηση, καθαρός αέρας και λογική κατανάλωση των βοτάνων είναι σύμμαχοι καλής υγείας, όπως πρέσβευαν οι πρόγονοί μας.
Φαντάζεστε τη χαρά μου, λοιπόν, που στις φετινές διακοπές ανακαλύψαμε ένα μοναδικό, ένα ξεχωριστό Μουσείο Βοτάνων, και όχι μόνο, σε μια μικρή κωμόπολη της Κρήτης, την Κριτσά, το Μουσείο Βοτάνων «Ροδάνθη».
Ένα Μουσείο που φτιάχτηκε από ένα μόνο άνθρωπο με πολύ μεράκι και αγάπη για τη φύση, τον Giorgos Afordakos (Γιώργο Αφορδακό), γυμναστή, μαραθωνοδρόμο και φυσιοδίφη. Έχει γυρίσει όλα τα βουνά και λαγκάδια της Κρήτης και έχει γεμίσει ένα παλιό, παραδοσιακό αρχοντικό της Κριτσάς με βότανα του νησιού (κυρίως), με απολιθώματα αλλά και με αντικείμενα της παλιάς κρητικής παράδοσης. Μας ξενάγησε τρεις ώρες με πολύ μεράκι. Μέσα από το λόγο του καταλαβαίνεις την αγάπη και το σεβασμό του για τη φύση αλλά και τις πολλές του γνώσεις.
Θέλοντας να μοιραστώ την εμπειρία μου , σας παρουσιάζω κάποιες φωτογραφίες του χώρου συνοδευμένες με σχόλια .
Η είσοδος είναι δωρεάν και μόνο αν θέλετε αφήνετε κάτι για το καλό.