Επιμελητήριο Κυκλάδων: Νέα δωρεάν σεμινάρια για παραγωγούς του αγροδιατροφικού και πρωτογενούς τομέα.

Η συνεργασία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζεται και τη νέα χρονιά, με την υλοποίηση ενός νέου κύκλου δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων με στόχο την Ανάδειξη και αξιοποίηση του αγροδιατροφικού πλούτου των Κυκλάδων και την ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων του αγροδιατροφικού και πρωτογενούς τομέα.

Τα φετινά σεμινάρια χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες:

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στη μελισσοκομία και περιλαμβάνει δύο σεμινάρια με θέμα “Οι βασικές αρχές μελισσοκομικών χειρισμών έτους” και “Η δυνητική επίδραση της κλιματικής κρίσης στην εξάσκηση της Μελισσοκομίας” και εισηγητή τον Δρ. Αντώνη Τσαγκαράκη, Επίκουρο Καθηγητή Γεωργικής & Παραγωγικής Εντομολογίας του Εργαστηρίου Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας, ΓΠΑ.

Στο πρώτο σεμινάριο θα γίνει παράθεση και ανάλυση των βασικών αρχών που διέπουν τους βασικούς χειρισμούς της μελισσοκομικής πράξης κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ στο δεύτερο θα επιχειρηθεί μια ανάλυση των πολυεπίπεδων δυνητικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην μελισσοκομική πράξη.

Θέμα της δεύτερης θεματικής είναι οι “Βασικές αρχές λίπανσης των δένδρων”, με εισηγητή τον κ. Πέτρο Ρούσσο, Καθηγητή Δενδροκομίας-Ελαιοκομίας, Διευθυντή Εργαστηρίου Δενδροκομίας, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής ΓΠΑ.

Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστούν τα βασικά θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά και ο ρόλος του κάθε θρεπτικού στοιχείου. Θα γίνει αναφορά σε δενδρώδεις καλλιέργειες των Κυκλάδων (ελιά, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιά, κτλ.) σε σχέση με τις απαιτήσεις τους σε θρεπτικά στοιχεία. Θα αναλυθούν οι βασικές ορθές μιας καλής λίπανσης και η σημασία της ανάλυσης εδάφους και της φυλλοδιαγνωστικής.

Τέλος, η τρίτη θεματική αφορά την Διαχείριση του νερού, στην οποία εισηγητής είναι ο Δρ. Νικόλαος Δέρκας, Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής και Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργικής Υδραυλικής, ΓΠΑ.

Στην ενότητα αυτή θα αναλυθούν θέματα, όπως η διαχείριση του νερού στην Ελλάδα, τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων λόγω της ολοένα αυξανόμενης ανάγκης για χρήση υδάτινων πόρων τόσο από τον γεωργικό τομέα, όσο και από τους κατοίκους των νησιών και τους επισκέπτες, το σύστημα άντλησης και διαχείρισης του νερού, οι παράγοντες που καθορίζουν τη λειτουργία και την ισορροπία του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και οι περιβαλλοντικές συνέπειες της διαχείρισης του νερού.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων που θα υλοποιηθούν τον Φεβρουάριο είναι το εξής:

  1. Βασικές αρχές μελισσοκομικών χειρισμών έτους, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, 18.00-20.00 με εισηγητή τον Δρ. Αντώνη Τσαγκαράκη.
  2. Η δυνητική επίδραση της κλιματικής κρίσης στην εξάσκηση της Μελισσοκομίας, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, 18.00-20.00 με εισηγητή τον Δρ. Αντώνη Τσαγκαράκη.
  3. Βασικές αρχές λίπανσης των δένδρων, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, 18.00-20.00 με εισηγητή τον κ. Πέτρο Ρούσσο.
  4. Διαχείριση του νερού, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, 18.00-20.00 με εισηγητή τον Δρ. Νικόλαο Δέρκα.

Κάθε ενδιαφερόμενος που δραστηριοποιείται στον χώρο του πρωτογενούς τομέα, της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας στις Κυκλάδες μπορεί να παρακολουθήσει τα σεμινάρια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας απογευματινές ώρες 18:00-20:00.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν επίσης με το Τμήμα Κατάρτισης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο στο τηλέφωνο 2281082346 (εσωτερικό 5) καθώς και στα γραφεία των νησιών σε Άνδρο 2282051490, Σαντορίνη 2286025788, Μήλο 2287023970, Μύκονο 2289023937, Νάξο 2285022767, Πάρο 2284023031, Τήνο 2283022404.

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως και μία ώρα πριν την έναρξη του κάθε σεμιναρίου, οπότε και θα αποστέλλεται ο σύνδεσμος παρακολούθησης σε όσους έχουν δηλώσει το email τους. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή αντιμετωπίζουν τεχνικές δυσκολίες, θα υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής επικοινωνίας και υποστήριξης στα τηλέφωνα που αναφέρονται παραπάνω.

Πηγή: atlantea.news

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *