Ανακαλύπτοντας την ιστορία της Σύρου, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό να αποκτήσουν ξανά ζωή τα ερειπωμένα κτίρια και να αναπαλαιωθούν.
Η Βιομηχανική ιστορία της Σύρου γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ελλάδος. Αρχικά ασχολήθηκαν με την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και τη ναυπήγηση πλοίων. Όσο η πόλη αναπτυσσόταν χάρη στο εμπόριο και τη ναυτιλία, δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργοστάσια βυρσοδεψίας και κλωστοϋφαντουργίας. Κατά συνέπεια, η πόλη μετατράπηκε σε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Ελλάδας, αλλά γνώρισε και ιδιαίτερη πολιτιστική ανάπτυξη, μέχρι να παρακμάσει προς τα τέλη του 19ου αιώνα, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης που επικράτησε και των απεργιών που τη συνόδευσαν.
Το γεγονός ότι έχουν περάσει 35 χρόνια δεν τους εμπόδισε να ξανασυναντηθούν και πάλι στο εργοστάσιο που εργάστηκαν. Γεμάτοι από χαμόγελο και συγκίνηση να αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλο και να αναπολήσουν τα εργασιακά χρόνια. Οι όμορφες μνήμες ξύπνησαν, οι ιστορίες ακούστηκαν καθώς δεν σβήστηκαν ποτέ από το μυαλό τους.
Ένα απο τα εργοστάσια που έγραψαν την δική τους ιστορία, ήταν το εργοστάσιο πετσετών και μπουρνουζιών Ζησιμάτου στην Ερμούπολη της Σύρου. Το μοναδικό εργοστάσιο απο τα 68 που δεν καταστράφηκε, αντιθέτως αναβιώνει και ζωντανεύει μνήμες!
Σαν χθες, πριν απο 35χρόνια, στις 28 Αυγούστου, έκλεισε το εργοστάσιο πετσετών και μπουρνουζιών Ζησιμάτου στην Ερμούπολη της Σύρου. Παρόλα αυτά, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε ειδικά προς τιμή των εργατριών και εργατών που δούλεψαν στο εργοστάσιο, όλοι είχαν να πουν μια όμορφη ιστορία, μια ανάμνηση απο την εργασία, παρόλο που οι εργάτριες ξεκίνησαν να εργάζονται στα 14 τους χρόνια.
Με μια λιτή εκδήλωση που διοργανώθηκε, ο διοργανωτής θέλησε να αποδοθεί ένας μικρός φόρος τιμής. Ο υπεύθυνος της ΜΚΟ “Hermoupolis Heritage” Δημήτρης Σταυρακόπουλος και οι συνεργάτες του, ξύπνησαν μνήμες και αναμνήσεις στις Συριανές εργάτριες και τους ελάχιστους άνδρες και κατάφεραν να ανταμώσουν μετά απο αρκετά χρόνια, καθώς και στα μέλη της οικογένειας Ζησηματου. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν να πιούν ένα κρασί και να θυμηθούν το κολατσιό τους!
Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τόσο ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Παναγιώτης Κουταβάς, όσο και η εντεταλμένη σύμβουλος Παιδείας κα.Ειρήνη Δράκου.
Συγκινητικές στιγμές, με το μέλλον να διαγράφεται λαμπρό και ελπιδοφόρο, καθώς το ιστορικό εργοστάσιο λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού. Αξίζει μια ξενάγηση – κατόπιν ραντεβού – για μία γνωριμία τόσο στους Συριανούς όσο και στους επισκέπτες.
source: cyclades24.gr