Τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν διαρκώς έδαφος και στη Θεσσαλία καθώς οι υψηλές αποδόσεις του Bitcoin έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών οι οποίοι υποκύπτουν στη γοητεία τους.
Στη θεσσαλική επικράτεια λειτουργούν ήδη τρία Bitcoin ATM τα οποία βρίσκονται δύο στον Βόλο και ένα στη Λάρισα. Πρόκειται ουσιαστικά για ανταλλακτήρια συναλλάγματος τα οποία εκτός από Bitcoin δέχονται αγορές και πωλήσεις για αρκετά ψηφιακά νομίσματα όπως Ethereum, Litecoin Dash κ.α.
Στο Βόλο τα ΑΤΜ λειτουργούν σε δύο σούπερ μάρκετ. (Crypto-ATM Ellinika Markets” Super Market- Βόλος Λεωφόρος Αναλήψεως 240) και (KURANT ΑΤΜ “SUPER MARKET” – ΑΠΟΣΤΟΛΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 271)
Το ATM της Λάρισας λειτουργεί στην οδό Ιάσονος 20 (φωτογραφίες) με ωράριο 10:00 – 17 :00 εκτός Κυριακής.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν όσο και αν ενοχλείται το παραδοσιακό νομισματικό σύστημα.
Ενδεικτικό της αμηχανίας για το πως τα αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι η σύντομη περιγραφή που δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα από ερωτοαπαντήσεις και βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος:
Το bitcoin αποκαλείται «εικονικό νόμισμα». Όμως, τι είναι ακριβώς το bitcoin; Ποια είναι η σημασία του για τα πραγματικά νομίσματα;
Στην ουσία είναι μια ψηφιακή μονάδα αξίας που μπορεί να ανταλλάσσεται ηλεκτρονικά. Δεν έχει φυσική μορφή. Το bitcoin δημιουργείται και παρακολουθείται από ένα δίκτυο υπολογιστών μέσω πολύπλοκων μαθηματικών τύπων και όχι από μία ενιαία αρχή ή οργανισμό. Είναι μεν ψηφιακό αλλά δεν είναι νόμισμα. Γιατί όχι;
Δεν υποστηρίζεται από κανέναν
Το bitcoin δεν εκδίδεται από κάποια κεντρική δημόσια αρχή. Για παράδειγμα, όταν κρατάτε στα χέρια σας ένα τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ, η ΕΚΤ εγγυάται το δικαίωμά σας να το χρησιμοποιείτε ως μέσο πληρωμής σε οποιοδήποτε μέρος της ζώνης του ευρώ. Κανείς δεν διασφαλίζει το δικαίωμά σας να χρησιμοποιείτε το bitcoin και κανείς δεν εργάζεται για να διατηρείται σταθερή η αξία του.
Δεν είναι ένα γενικά αποδεκτό μέσο πληρωμής
Εάν το bitcoin ήταν νόμισμα, θα είχατε λογικά τη δυνατότητα να το χρησιμοποιείτε ευρέως. Όμως, στην πράξη, μπορείτε να πληρώσετε με bticoin σε πολύ λίγα μέρη. Και σε αυτά όμως οι συναλλαγές εκτελούνται με βραδύτητα και είναι δαπανηρές.
Δεν προστατεύονται οι χρήστες
Τα bitcoin μπορούν να κλαπούν από χάκερς. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν έχετε καμία νομική προστασία.
Είναι υπερβολικά ασταθές
Ένα νόμισμα θα πρέπει να αποτελεί αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης της αξίας, ώστε να μπορείτε με σιγουριά να αγοράζετε σήμερα, αλλά και του χρόνου, περίπου την ίδια ποσότητα αγαθών. Το bitcoin δεν είναι σταθερό. Η αξία του ανέβηκε στα ύψη και μειώθηκε ραγδαία σε διάστημα λίγων ημερών.
Εάν δεν είναι νόμισμα, τότε τι είναι;
Το bitcoin είναι μια δραστηριότητα κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, μπορείτε να επενδύσετε σε αυτό με σκοπό το κέρδος, κινδυνεύοντας όμως να χάσετε την επένδυσή σας.
Θα απαγορεύσει η ΕΚΤ τα bitcoin;
Δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΚΤ η απαγόρευση ή η κανονιστική ρύθμιση του bitcoin ή άλλου κρυπτονομίσματος. Όμως, επειδή δεν εξασφαλίζεται η προστασία του καταναλωτή, καλό θα ήταν να είστε προσεκτικοί.
source: Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr