Το Ρέθυμνο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Ρέθυμνο μαζί με την ομάδα του Φρίξου – Α.ΞΕ.Π.Τ. (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας με μια εκδήλωση που γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, τον Δήμο Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο με θέμα: «Η σεξουαλική υγεία στον ψηφιακό κόσμο».

Η ομάδα του Φρίξου (Μαργαρίτα Γερούκη, Έλενα Βιταλάκη, Αθηνά Τριαματάκη, Δέσποινα Μαυράκη) αναφέρει:
Ο ψηφιακός κόσμος διεκδικεί και κερδίζει σημαντικό χώρο στην καθημερινότητά μας, με τις ισορροπίες να διαταράσσονται ακόμη περισσότερο στην εποχή της πανδημίας. Οι τεχνολογίες της πληροφορίας κι επικοινωνίας αποτελούν ιδανικό μέσο για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας και την υπεράσπιση των σεξουαλικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, η ταχύτατη κυκλοφορία και η εξάπλωση αναξιόπιστων πληροφοριών και μηνυμάτων στον κυβερνοχώρο μπορούν να εκθέσουν σε κινδύνους ανυποψίαστα και μη εκπαιδευμένα άτομα.Από την άλλη, οφείλει να μας προβληματίσει η ευκολία της διασποράς και αναμετάδοσης στον ψηφιακό κόσμο κηρυγμάτων μίσους που πολλές φορές οδηγούν στην έξαρση της βίας κατά των γυναικών ή των μειονοτήτων. Η ανωνυμία του διαδικτύου εύκολα γίνεται όργανο στα χέρια ανθρώπων με ταπεινά και σκοτεινά κίνητρα, όταν δεν υπάρχει ενημέρωση και προστασία των χρηστών, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις νεανικές και ευάλωτες ομάδες. Ο κυβερνοχώρος δεν αποτελεί μόνο χώρο μετάδοσης της πληροφορίας. Λειτουργεί ταυτόχρονα ως χώρος γνωριμίας, επικοινωνίας και δημιουργίας σχέσεων, χώρος πολύ ελκυστικός, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ως ενήλικες που φροντίζουμε, μεγαλώνουμε και παιδαγωγούμε παιδιά και νέους να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να εκπαιδευτούμε ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να παραμείνουν εξίσου ασφαλή και στον ψηφιακό κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2021 αποτελεί ένα κάλεσμα για δράση, ώστε να αυξήσουμε τις ευκαιρίες που ο ψηφιακός κόσμος μας παρέχει, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους που απειλούν τη σεξουαλική υγεία και τα σεξουαλικά δικαιώματα, με τα ακόλουθα θέματα:
Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2021
• Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου θα γίνει το «σπίτι του Φρίξου» στο Ρέθυμνο που θα φιλοξενήσει τον ήρωα σκαντζόχοιρο του παγκοσμίως βραβευμένου εκπαιδευτικού εγχειριδίου (WAS2019) για την πρόληψη από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις».
• Καλούνται οι ιδιοκτήτες των Βιβλιοπωλείων να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα αφιερώνοντας το διήμερο (Παρασκευή και Σάββατο) σε βιβλία με περιεχόμενο για τη σεξουαλική υγεία και τη σεξουαλική αγωγή.
• Στο Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Ρεθύμνης(εξωτερικό χώρο) θα υπάρχει η αφίσα της δράσης της Παγκόσμιας Ημέρας όπου οι περαστικοί θα μπορούν να φωτογραφηθούν για να στείλουν το δικό τους μήνυμα: «Μαθαίνουμε να πλοηγούμαστε και να επικοινωνούμε με ασφάλεια στο διαδίκτυο»
Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2021
• Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη διαδικτυακή ενημέρωση από την Α.ΞΕ.Π.Τ με ομιλήτρια τη Μαργαρίτα Γερούκη, ειδική σε θέματα σεξουαλικής υγείας και μέλος της Α.ΞΕ.Π.Τ. με θέμα: «Η Υγεία στον Ψηφιακό κόσμο».
Για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας στο Ρέθυμνο θα απευθυνθούν χαιρετισμοί από τον κ. Γιάννη Α. Κεφαλογιάννη, Βουλευτή και π. Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, την κα Μαίρη Λιονή, Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου και τον κ. Γιώργη Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρεθύμνης.
Τη μαγνητοσκοπημένη διαδικτυακή δράση ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης μπορείτε να την παρακολουθήσετε από τις 4 Σεπτεμβρίου στη ιστοσελίδα www.axept.gr
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας θα το βρείτε και στις ηλεκτρονικές πινακίδες του Δήμου Ρεθύμνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *