Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα λειτουργήσει πλήρως από το 2025

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης–Αττικής, το πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης κατασκευής και έναρξης δοκιμών στο τέλος του 2024.

Η πρόοδος του έργου που υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν χθες στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο,  στελέχη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Μάνο Μανουσάκη, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης και των απαραίτητων συνοδών έργων, καθώς και ο σχεδιασμός για τα έργα ενίσχυσης του Συστήματος της Κρήτης που προβλέπονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε και για τη εξέλιξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου- Ισραήλ Great Sea Interconnector, με αφετηρία τον Σταθμό Μετατροπής της Δαμάστας, η οποία θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην ενεργειακή ασφάλεια του νησιού και θα ενισχύσει τη γεωπολιτική του θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε ο κ. Μανουσάκης, «Το καλοκαίρι του 2025 θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Ήδη από την ηλέκτριση της λεγόμενης “μικρής” διασύνδεσης με την Πελοπόννησο το επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών ηλεκτροδότησης έχει βελτιωθεί σημαντικά. Συμβατικές μονάδες κλείνουν και θα κλείσουν ακόμα περισσότερες με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης που θα ξεκλειδώσει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη».

Σήμερα, μετέβησαν στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής της Δαμάστας ο Διευθυντής Έργου της «Αριάδνη Interconnection» Άγγελος Σταματέλος και ο Διευθυντής Νέων Έργων Μεταφοράς Μιχάλης Χατζηπάνος συνοδευόμενοι από τον Αντιπεριφερειάρχη  Ν. Ξυλούρη και τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα,  τους οποίους ενημέρωσαν για την εξέλιξη των έργων.

Ειδικότερα, οι κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις του σταθμού, πλησιάζουν στην ολοκλήρωση. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά και εγκατάσταση των μετασχηματιστών του Σταθμού Μετατροπής και των βαλβίδων μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, καθώς και οι εργασίες των εναερίων Γραμμών Μεταφοράς για τη σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά και η κατασκευή του νέου GIS 150 kV, καθώς και τα βοηθητικά κτίρια και οι λοιπές εργασίες διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων.

Με την ολοκλήρωση του έργου σε συνδυασμό με τη μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης που λειτουργεί αδιαλείπτως από το καλοκαίρι του 2021, αίρεται η ενεργειακή απομόνωση του νησιού και εξασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλειά του χωρίς τη χρήση των συμβατικών μονάδων, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ποιότητα της  παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, το νησί καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος σε συνδυασμό με τη μελλοντική επέκταση της διασύνδεσης προς Κύπρο και Ισραήλ, ενώ τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω «πράσινη» ανάπτυξή του με τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου της τάξης των 2,5 GW για την εγκατάσταση χερσαίων και υπεράκτιων έργων ΑΠΕ.

Πηγή: cna.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *