Πλήθος πουλιών διαβιεί στα νερά της Παμβώτιδας!

Πλήθος πουλιών διαβιεί στα νερά της Παμβώτιδας!

Πλούσια είναι η βιοποικιλότητα της λίμνης Παμβώτιδας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα πουλιά που διαβιούν εν μέσω χειμώνα στα νερά της, γεγονός που αναδεικνύει με έμπρακτο τρόπο τη σημασία του ευαίσθητου οικοσυστήματός της.

Ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, τα οποία προέκυψαν από το πρόγραμμα μεσοχειμωνιάτικων καταμετρήσεων υδρόβιων πουλιών, το οποίο πραγματοποίησε στα μέσα Ιανουαρίου, για 13η χρονιά φέτος.

Χιλιάδες πουλιά…

Σύμφωνα με την καταγραφή, στην Παμβώτιδα διαβιούν αυτή την περίοδο 31 διαφορετικά είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, με τον συνολικό αριθμό πληθυσμό ατόμων από όλα τα είδη να ανέρχεται στα 18.683.

Τους μεγαλύτερους διαχειμάζοντες αριθμούς παρουσίασαν η Φαλαρίδα με 4.830 άτομα, και ο Κορμοράνος με 4.455 άτομα, ενώ το πιο πολυάριθμο είδος πάπιας που διαχειμάζει στην Παμβώτιδα ήταν το Κιρκίρι με 2.481 άτομα. Μάλιστα, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου σημειώνει ότι και για τα τρία αυτά είδη η φετινή καταγραφή αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή. 

Επιπλέον, σημαντικούς αριθμούς παρουσίασαν ο Ασημόγλαρος με 2.690 άτομα, ο Καστανοκέφαλος γλάρος με 1.580 άτομα και το Σκουφοβουτηχτάρι με 1.104 άτομα. Κατά τα άλλα, αριθμό ρεκόρ σε σύγκριση με προηγούμενα έτη παρουσίασαν οι Χουλιαρόπαπιες με 534 άτομα, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση για τους Καλαμόκιρκους με 25 άτομα. Οι Λαγγόνες διατηρήθηκαν σε αντίστοιχα με πέρυσι υψηλά επίπεδα, οι Σταχτοτσικνιάδες έχουν σταθερή παρουσία στην περιοχή, ενώ παρατηρήθηκαν και άλλα είδη ερωδιών που δεν είχαν εντοπιστεί να διαχειμάζουν στην περιοχή όπως ο Γελαδάρης και ο Νυχτοκόρακας.

Στη Θεσπρωτία

Στη Θεσπρωτία οι καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν  από το επιστημονικό προσωπικό και το προσωπικό φύλαξης  της Μονάδας Διαχείρισης Ηπείρου του Παραρτήματος Ηγουμενίτσας στις περιοχές αρμοδιότητάς του όπως στην περιοχή του Καλαμά, Αχέροντα, Καλοδίκι, Έλη Προντάνη, Καρτέρι, Λίμνη Ψάκκα και Λίμνη Λιμνοπούλα. Παρατηρήθηκαν πάνω από 50 είδη υδρόβιων πουλιών σε σύνολο 12.708 ατόμων για όλες τις περιοχές. Σημαντική ήταν η παρατήρηση της παγκοσμίως απειλούμενης βαλτόπαπιας μεταξύ άλλων χηνόμορφων όπως Ψαλίδα, Πρασινοκέφαλη Πάπια, Καπακλής, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι κ.α. ενώ δεν έλειψαν και τα αρπακτικά όπως Γερακίνα, Καλαμόκοιρκος, Ψαραετός κ.α. Καταλήγοντας, η Μονάδα Διαχείρισης επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως εξαιρετικό θέαμα προσφέρουν εκατοντάδες φοινικόπτερα που τρέφονται σε όλες τις λιμνοθάλασσες του Δέλτα Καλαμά.

Παγκόσμιο πρόγραμμα

Σημειώνεται πως οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας με παγκόσμια εμβέλεια. Πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στα μέσα Ιανουαρίου σε πολλές χώρες του κόσμου υπό τον συντονισμό της «Wetlands International». Στην Ελλάδα, υπεύθυνος φορέας για τις καταμετρήσεις είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στην φετινή μέτρηση στα Γιάννενα συμμετείχαν συνολικά 17 παρατηρητές υπό το συντονισμό του ορνιθολόγου Νικόλαου Μπούκα σε συνεργασία με το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου.

Πηγή: proinoslogos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *