Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Νέο Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη των Μικρών Νησιών.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη, εγκρίθηκε η στρατηγική Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων Μικρών Νησιών στο πλαίσιο του Προγράμματος Βόρειο Αιγαίο 2021-2027 (ΕΣΠΑ). Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 40 εκ. €, περιλαμβάνει αναπτυξιακές παρεμβάσεις για τα νησιά Ικαρία, Φούρνοι Κορσεών, Αγ. Ευστράτιος, Οινούσσες και Ψαρά.

Η στρατηγική στοχεύει σε συνολική ανάπτυξη και σχεδιασμό που θα ενισχύσει την ταυτότητα των νησιών, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει την ωρίμανση και ενσωμάτωση έργων στο πρόγραμμα, υπό την καθοδήγηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ακολουθεί σχετικό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (22/1/2024)

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και ΕΣΠΑ Σ. Κυρατζή,  εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2021-2027 (ΕΣΠΑ) η Στρατηγική Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων Μικρών Νησιών (ΟΧΕ μικρών νησιών). Η στρατηγική αφορά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου μικρονησιωτικής πολιτικής συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ. € που απευθύνεται στις νήσους Ικαρία, Φούρνοι Κορσέων, Αγ. Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά.

Εκτός από συγκεκριμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις και έργα που είναι προσανατολισμένα στην αναπτυξιακή ταυτότητα των νησιών, αφορά και την δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού και δυναμικού συστήματος διακυβερνήσεως, όπως ακριβώς απαιτούν οι κανονισμοί και τα δημοκρατικά πρότυπα αναπτύξεως, όπου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα έχει καθοριστικό ρόλο.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε : 

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μετά από μια κοπιώδη διαδικασία σχεδιασμού που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο , με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των μικρών Δήμων και κάθε φορέα που θα μπορούσε να εκφράσει παραγωγική γνώμη, τελικά βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να υπογράψω την έγκριση αυτής της στρατηγικής. Το επόμενο διάστημα με βάση την διαδικασία των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων του Προγράμματος Βόρειο Αιγαίο 2021-2027 θα πρέπει να ωριμάσουν και ενταχθούν και τα έργα που θα υλοποιήσουν μια νέα αναπτυξιακή κατάσταση για τα νησιά προς όφελος των κατοίκων τους, όπου και πάλι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα βρίσκεται κοντά τους.»   

Πηγή: radio-ikaria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *